Тканини для захисного, робочого, корпоративного спецодягу і обмундирування

Україна, Київ
Пн-Пт: 08:00–17:00
Сб-Вс: Закрито
Телефон: 0 (44) 333-43-30
E-mail: mailbox@teksika.ua
Веб-сайт: teksika.ua

©1997–2024 ТОВ «Тексіка»

0.00 грн

Вогнестійкі тканини з мета-і пара-арамідних волокон. З чого шити сучасний костюм пожежника


Експерт із тканин Андрій Черичка розповість, що таке арамідна тканина, її переваги та недоліки, які костюми шиють із арамідних тканин

Вогнестійкі тканини, призначені для пошиття костюмів для захисту від високих температур та відкритого полум'я. Вогнестійкі тканини бувають двох типів - тканини з базовою вогнестійкістю та тканини з набутою вогнестійкістю.
Найбільш популярними торговими марками на ринку є KEVLAR і NOMEX компанії Dupont, яка свого часу почала виробляти арамідні волокна.

Арамідні волокна – це волокна, що мають базову вогнестійкість, синтетичні волокна, які по суті є ароматичними полімерами. За своїми базовими властивостями ці волокна є вогнестійкими, вони витримують високі температури, мають високі характеристики міцності. Недоліками арамідних волокон є накопичення статичної електрики, зниження своїх розривних характеристик під впливом вологи та води, а також вони схильні до впливу ультрафіолетового випромінювання.

Щоб якісно використовувати переваги арамідних волокон та нівелювати їх недоліки при виробництві тканин використовують змішування волокон.Рідко, коли використовують тільки одне волокно для тканин, найчастіше відбувається змішання, тобто мета-араміди змішують з пара-амідами і до складу тканини додають ще інші волокна для отримання необхідних споживчих властивостей тканини.

Найбільш популярними на ринку вогнестійких тканин є арамідні волокна двох видів: це мета-араміди та пара-араміди. Мета-арамідні волокна мають більш високі показники за стійкістю до температури порівняно з пара-арамідними волокнами, пара-арамідні волокна мають більш високі характеристики міцності в порівнянні з мета-арамідними волокнами.
Пара-арамідні волокна часто продаються на ринку під торговою маркою KEVLAR, мета-арамідні волокна продаються під торговою маркою NOMEX.
При виробництві тканини з арамідних волокон до складу додають додаткові матеріали для того, щоб поліпшити споживчі характеристики тканини. Часто додаються волокна вогнестійкої віскози, волокна модакрилу, вогнестійкі бавовняні волокна. Таким чином нівелюються негативні властивості синтетичних волокон, які мають араміди.
Для захисту тканин від накопичення статичної електрики при виробництві тканини в неї вплітаються антистатичні нитки, які розсіюють статичний заряд поверхнею тканини, не даючи накопичуватися статичному заряду на поверхні одягу.

Арамідні тканини найчастіше використовується для пошиття вогнестійких костюмів, таких як бойовий костюм пожежного, костюми льотчиків, костюми пілотів гоночних автомобілів та мотоциклів, а також для пошиття костюма, що захищає від шкідливих факторів електродуги. Кожен із перерахованих костюмів повинен мати різні захисні властивості. Залежно від того, де використовується цей костюм, можна використовувати різні склади арамідних тканин.

Сьогодні на світовому ринку часто зустрічаються костюми з арамідних тканин для захисту від електродуги. Чому для пошиття костюма для захисту від електродуги використовуються арамідні тканини? Це з характеристиками арамідних волокон, основними вражаючими чинниками електродуги є висока температура, вибухова хвиля і бризки розплавленого металу. Відповідно, будь-який матеріал, що потрапляє під вплив цього фактора, буде втрачати свої властивості. Арамідні волокна під впливом надвисоких температур карбонізуються, створюючи додаткову захисну поверхню на виробі, який захищатиме від впливу високої температури тіло людини.
Для того, щоб вироби були повноцінно вогнестійкими при виробництві цього виробу, повинні бути вогнестійкими нитки. Відповідно, для пошиття вогнестійких костюмів повинні використовуватися вогнестійкі нитки. У нашому асортименті є нитки зі стовідсоткового мета-араміду. Цими нитками ми рекомендуємо пошити всі вогнестійкі костюми. Повернення до списку