Тканини для захисного, робочого, корпоративного спецодягу і обмундирування

Україна, Київ
Пн-Пт: 08:00–17:00
Сб-Вс: Закрито
Телефон: 0 (44) 333-43-30
E-mail: mailbox@teksika.ua
Веб-сайт: teksika.ua

©1997–2024 ТОВ «Тексіка»

0.00 грн

Штучне і синтетичне волокно – це те саме?


Волокна та їх походження

Усі тканини складаються з волокон.
Волокна бувають різного походження, і за своїм походженням вони поділяються на натуральні та синтетичні. Ще є штучні волокна - це щось середнє між натуральними та синтетичними волокнами.

Натуральні волокна

Натуральні волокна – це волокна, які отримані із природних матеріалів. Найбільш поширеним натуральним волокном є бавовна. Також натуральними волокнами можуть бути волокна тваринного походження, наприклад, шовк або шерсть, та мінерального походження. Волокна мінерального походження використовуються в першу чергу в технічних тканинах, наприклад базальтове волокно, яке зроблено з каменю, таке волокно використовується для захисту від високих температур.

Штучні волокна

Усі волокна складаються з полімерів.
Штучні волокна складаються з натуральних полімерів, які зустрічаються у природі, але отримані промисловим способом, наприклад, віскоза.
Натуральні волокна мають полімери природного походження.

Синтетичні волокна

Синтетичні волокна виготовлені з полімерів, синтезованих в лабораторії, тобто з полімерів, які не зустрічаються в природі, такими полімерами є всі відомі поліефіри, поліаміди та ін.
Зі штучних матеріалів можна робити велику різноманітність волокон: нескінченна нитка, штапельна нитка, різні форми різної довжини.
Основною сировиною для синтетичних волокон є нафтопродукти, це може бути нафта або газ.

Для чого використовуються волокна?

Волокна використовуються для текстильних ниток. З волокон роблять нитки потім із цих ниток роблять тканини. Нитки класифікуються у різний спосіб.

Мононити

Найпростіша нитка – це мононіть, нитка умовно необмеженої довжини, яка не ділиться на частини без руйнування, наприклад, це рибальська волосінь. Такі нитки не так часто використовуються для виробництва тканин, оскільки вони мають свої специфічні фізичні параметри. Найчастіше у виробництві тканин використовуються штапельні та комбіновані нитки.

Штапельні нитки

Штапельні нитки виготовлені з волокон обмеженої довжини. Мононити ділиться на короткі волокна, що сплітаються між собою.

Комбінована або армована нитка

Комбінована або армована нитка - це нитка із посилюючим сердечником, навколо якого обплетені штапельні волокна.

Однорідні та суміші нитки

Залежно від того, які використовуються волокна при виробництві нитки можуть бути однорідні і суміші. Однорідні - зроблені з волокон однієї й тієї ж сировини, змішані - з волокон різного походження.

Що таке тканина?

Тканина - це система переплетення двох ниток - вертикальної нитки (нитка основи) та горизонтальної нитки (нитка качка). Ці нитки між собою переплітаються різними способами і, залежно від цього, ми отримуємо ті чи інші споживчі властивості тканин, які дають певні споживчі властивості виробу, що шиється з цієї тканини. Повернення до списку