Тканини для захисного, робочого, корпоративного спецодягу і обмундирування

Україна, Київ
Пн-Пт: 08:00–17:00
Сб-Вс: Закрито
Телефон: 0 (44) 333-43-30
E-mail: mailbox@teksika.ua
Веб-сайт: teksika.ua

©1997–2024 ТОВ «Тексіка»

0.00 грн

Чому новий спальний мішок МОУ для ЗСУ дійсно крутий?

Що забезпечує комфорт під час сну та дозволяє відновити сили на наступний день у польових умовах? Правильною відповіддю на це питання буде, що кожний елемент важливий: білизна, додаткові утеплюючі шари та звичайно спальний мішок, який в сучасному розумінні є складною «спальною системою». Якісний спальний мішок має відповідати певним вимогам: забезпечувати збереження тепла під час сну, виводити назовні надмірну вологу, що випаровує тіло людини, тобто забезпечувати високу паропроникність, мати тривалий термін служби за рахунок міцності тканин та матеріалів, стійкості тканини до стирання та розриву, легкість та компактність виробу у складеному вигляді є також важливими параметрами.

Новий спальний мішок МОУ

Новий спальний мішок МОУ

Недоліки спального мішка МОУ попереднього покоління

Параметри попереднього покоління спальних мішків визначались «Технічним описом від 28.11.2018 інв. № 258». Такі спальні мішки ще продовжують подекуди використовувати в Збройних Силах. Але за роки експлуатації таких спальників були виявлені певні недоліки, які потребували корекції. Основними недоліками були:

  • Велика вага спального мішка
  • Великі габарити у складеному вигляді
  • Цільна конструкція спального мішка зменшує температурний діапазон для комфортного використання

Попередня конструкція спального мішка складалася із таких шарів: всередині фліс щільністю не менше 190 г/м² в якості підкладки та упеплювача, середній шар з швейного утеплювача (синтепон), зовнішній шар з плащової тканини щільністю не менше 190 г/м² з водовідштовхуючим просоченням. Занадто щільні тканини зовнішнього та внутрішнього шарів ускладнювали пропускання парів із середини мішка назовні, що призводило до накопичення надмірної вологи тіла людини всередині мішка. Просушувати суцільний мішок в польових умовах часто важко, інколи навіть неможливо. Накопичення вологи всередині з часом призводить до втрати основної властивості виробу (утеплювати). Іншими словами, у вологому зсередини спальному мішку людина під час сну мерзне. Щільність тканини верху 190 г/м² є надмірною та недоцільною, а у поєднанні з флісом 190 г/м² робить такий виріб важким та габаритним у складеному вигляді. Неможливість прати важкий суцільний мішок додає такий недолік, як невідповідність гігієнічним вимогам. Очевидно, що суцільна та важка конструкція спального мішка не відповідала сучасним вимогам. Тому оптимальним є використання спальної системи, яка складається із декількох елементів та шарів.

Потреба у нових спальних мішках

Описані вище недоліки формували потребу у розробленні нової технічної специфікації сучасної спальної системи, яка б враховувала особливості експлуатації виробів у польових умовах. Для виправлення недоліків співробітники «Тилу Командування Сил логістики Збройних Сил України» та «Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ» (ЦУ РСМЗ ЗСУ) у співпраці зі швейними підприємствами провели тривале та ретельне випробування різних тканин, матеріалів та конструкцій спальних мішків. При розробці також були враховані напрацювання та конструкція спальної системи армії США, яка успішно використовується не одне десятиріччя в різних кліматичних зонах. На основі дослідів та практичних випробувань спеціалісти Тилу Командування Сил логістики ЗСУ та ЦУ РСМЗ ЗСУ прийшли до висновків в необхідності використання не суцільного спального мішка (в якому всі шари одразу з’єднані один з одним), а сучасної спальної системи, яка складається з окремих роз’єднаних елементів певного призначення.

Елементи спального мішка

Елементи спального мішка

Внутрішній спальний мішок

Внутрішній спальний мішок

З чого складається новий спальний мішок МОУ для ЗСУ?

Тканини та фурнітура для пошиття спального мішка мають відповідати вимогам, які зазначені у нових технічніх специфікаціях A01XJ.22454-421:2023 та A01XJ.40762-294:2020 (01) Міністерства Оборони України. Відхилення від зазначених у документі вимог є неприпустимими.

Спальний мішок має складатися з таких комплектуючих:

  • Внутрішній спальний мішок
  • Вкладиш мішка спального – 2 шт.
  • Зовнішній водовідштовхуючий чохол
  • Компресійний мішок

Основним елементом нової спальної системи є «внутрішній спальний мішок». Нехай вас не збиває з пантелику слово «внутрішній». Спальний мішок набув в документації приставки «внутрішній» через те, що у складних погодних умовах (опади, вологе середовище) він використовується разом із «зовнішнім водовідштовхуючим чохлом». У захищеному від впливу погоди середовищі «внутрішній спальний мішок» використовується самостійно, як базовий. Для пошиття основного спального мішку тепер обрано легку тканину полотняного переплетення щільністю 80 г/м² зі 100% поліестеру, яка прийшла на зміну щільній та важкій змішаній тканині попередньої версії. Тканина має водовідштовхуюче просочення, що захищає від роси, яка конденсується на світанку. Щільність тканини (80 г/м²) була ретельно підібрана в ході багатьох експериментів, щоб забезпечити баланс між високою паропроникністю (для відведення надмірної вологи від випаровувань тіла людини) та необхідною міцністю та зносостійкістю. Ця ж тканина використовується і зсередини мішка замість флісу (як у попередньому виробі), що додатково зменшує вагу готового виробу. Два шари щільного високоякісного швейного утеплювача (синтепон) всередині, поєднані з тканинами мішка таким чином, щоб запобігти виникненню «містків холоду» та забезпечити необхідне збереження тепла. Таке рішення дозволило зменшити вагу спальника, та при цьому зберегти теплозберігаючі властивості, а також пришвидшити процес висихання. Зовнішня кишеня в нижній частині спального мішка призначена для зберігання шкарпеток, шапки або будь яких інших необхідних речей для швидкого та зручного доступу.

В попередній версії спального мішка Гігієнічний вкладиш був відсутній. В новій спальній системі вимоги до Гігієнічного вкладиша регламентуються окремою ТС A01XJ.40762-294:2020 (01). Вкладиш призначений для захисту спальника зсередини від забруднень, природньої вологи тіла людини, пилу тощо. Тканина вкладишу 155 г/м² має у складі не менше 50% бавовни.Натуральна бавовна робить цю тканину «приємною на дотик» та чудово забезпечує гігієнічні властивості, а поліестер надає необхідну міцність та зносостійкість. Гігієнічний вкладиш кріпиться до внутрішньої частини спальника ґудзиками та виконує функцію постільної білизни у польових умовах. В комплект входить два вкладиша, що дозволяє користуватися одним із них у той час, поки інший провітрюється або сохне після прання. Додавання вкладиша дозволило суттєво підвищити гігієнічні властивості спальника, зменшити витрати часу на повне висихання та зробити сон у польових умовах більш комфортним.

Гігієнічний вкладиш

Гігієнічний вкладиш

Зовнішній водовідштовхуючий чохол

Зовнішній водовідштовхуючий чохол

Зовнішній водовідштовхуючий (водотривкий паропроникний) чохол одягається поверх внутрішнього спального мішка та використовується у осінньо-зимовий сезон на відкритому повітрі для захисту від дощу, снігу, сильного вітру, заморозків тощо. Зовнішній водовідштовхуючий чохол необхідно виготовляти з тканини з паропроникною мембраною. Ключові вимоги зазначені у Технічній специфікації це - водотривкість (здатна витримувати стовп води висотою 5000 мм.) та водопаронепроникність (Ret<16 чим менше значення цього коефіцієнту, тим краще тканина пропускає випаровування назовні). За рахунок використання якісного хардшелу зовнішній чохол зберігає необхідну паропроникніть (зсередини назовні) і захищає від сильного дощу, снігу та слугує додатковим вітрозахистом при низьких температурах. Якщо ж спальна система використовується у приміщенні, то достатньо користуватися лише внутрішнім спальним мішком.

Компресійний мішок призначений для зберігання та транспортування складових спального мішка, а також для зберігання взуття. Для виробництва компресійного мішка потрібно використовувати тканину щільністю 130 г/м² зі 100% поліестеру з поліуретановим (ПУ) покриттям на внутрішній стороні та водовідштовхуючим (ВВ) просоченням.ПУ покриття зсередини забезпечує необхідну водотривкість та захищає елементи спальної системи у складеному вигляді від бруду, дощу та снігу. Компресійний мішок має стропи, які дозволяють стягувати мішок у складеному вигляді до необхідних розмірів та використовувати їх для перенесення спальника у руках або ж прикріплювати його до рюкзака бойового індивідуального (РБІ) разом з «килимом спальним польовим ізоляційним».

Компресійний мішок

Компресійний мішок

Перед укладанням всі елементи спальника мають бути ретельно висушені. Спочатку у компресійний мішок вкладається зовнішній водотривкий чохол, за ним обидва вкладиші, а потім сам мішок. Звертаємо увагу на те, що чохол та внутрішній спальний мішок варто складати в довільному порядку, щоб запобігти утворенню заломів утеплювача в одних і тих самих місцях, які в подальшому можуть пропускати холод. На клапані компресійного мішка розміщена детальна інструкція по експлуатації спального мішка.

Особливості догляду за новим спальним мішком

Категорично не можна спати в спальному мішку у верхньому шарі одягу. Верхній одяг перешкоджає вільній циркуляції повітря та перешкоджає випаровуванню надмірної вологи. Важливо лягати в мішок у сухому одязі (якщо це неможливо, то краще взагалі без одягу), тому що надмірна волога позбавить мішок властивостей зберігати тепло. Варто пам’ятати, що стандартні спальні системи не гріють, а зберігають тепло тіла людини. Для того, щоб всередині мішка не накопичувалася волога та зберігалось тепло, необхідно дихати назовні мішка, не ховаючи голову всередину. Конструкція спальної системи дозволяє приховати обличчя від холоду та опадів за допомогою капюшона, який можна регулювати за необхідністю. Якщо волога потрапила всередину спальника - необхідно його висушити та провітрити. Вкладиш спального мішка потребує регулярного прання. Безпосередньо спальний мішок, за потребою, може бути випраний частково у місцях забруднення або за допомогою машинного прання при температурі до 30°С.

Висновки щодо нової спальної системи

Порівнюючи нову та стару версію мішка, можна зробити висновок про те, що було пропрацьовано та вирішено основні проблеми:

  • Модульна система забезпечує комфорт у широкому діапазоні температур в будь яку пору року.
  • Тришарова тканина зовнішнього водовідштовхуючого чохла (з паропроникною мембраною) забезпечує паропроникність та водотривкість навіть в умовах суворої зими.
  • Вага нового спальника навіть з новими додатковими елементами, у порівнянні з попереднім спальним мішком, стала меншою на 1 кг, габарити зменшилися на 30% у зібраному вигляді, що полегшує його транспортування.
  • Ручка із ремінної стрічки на дні компресійного чохла дає можливість транспортувати мішок у вертикальному положенні, що під час дощу забезпечує захист від потрапляння вологи всередину (отвір із зав’язками в такому випадку знаходиться знизу).
  • Додатковий вкладиш всередині значно покращує можливості використання, спрощує висушування, прання та догляд.

Тканини та фурнітура для пошиття спального мішка МОУ за ТС A01XJ.22454-421:2023


Дізнатись більше у менеджера

Зателефонуйте мені