Тканини для захисного, робочого, корпоративного спецодягу і обмундирування

Україна, Київ
Пн-Пт: 08:00–17:00
Сб-Вс: Закрито
Телефон: 0 (44) 333-43-30
E-mail: mailbox@teksika.ua
Веб-сайт: teksika.ua

©1997–2024 ТОВ «Тексіка»

0.00 грн

Тканини з мембраною, що це та як працює?

Складні погодні умови: волога, сильний вітер, сніг, дощ, низькі температури є перешкодами для ефективного виконання робочих процесів. Вирішенням даної проблеми є одяг з мембраною, яка нівелює негативний вплив зовнішнього середовища та дозволяє зберегти комфорт під час інтенсивних навантажень. Мембрана – це тонка полімерна плівка, яка дозволяє молекулам води (пари) проходити крізь матеріал назовні, не пропускаючи при цьому краплі води всередину.

Виріб з мембранної тканини.jpg

Виріб з мембранної тканини

Історія з досвіду ТОВ "Тексіка"

Проблема: відсутність необхідної тканини на ринку. Швейне підприємство, наш клієнт, активно приймав участь у тендерах на майданчику «Prozorro» на поставку літнього та зимового спецодягу. Успішна діяльність спонукала його до розширення свого бізнесу. Він вирішив прийняти участь у тендері МВС (Міністерства внутрішніх справ) на пошиття зимових курток для поліції. Одними із основних вимог технічної специфікації були наявність паропроникної плащової тканини з параметрами не менше 7000 мм. вод. ст. – це водотривкість (мембрана здатна витримувати стовп води висотою 7 м.), та 2000 гр/м²/24 год. – паропроникність (скільки грам води випаровується через мембрану площею 1 м² за 24 години). Не знайшовши на ринку тканину з такими параметрами, керівник цього швейного підприємства звернувся до ТОВ "Тексіка". Нашою метою було створення високоякісної тканини, яка відповідатиме всім стандартам якості, та задовольнятиме наших клієнтів. Для того, щоб задовольнити потреби замовника якісно та в повній мірі, спеціалісти ТОВ «Тексіка» провели детальне дослідження типів мембран для тканин.

Андрій Черичка, директор з розвитку ТОВ

Андрій Черичка, директор з розвитку ТОВ "Тексіка"

Розглянемо, які типи мембран існують:

Андрій Черичка, директор з розвитку бізнесу ТОВ "Тексіка":

  • PTFE (політетрафторетилен) або «порові» мембрани. Основний принцип роботи «порових» мембран, зроблених із PTFE, полягає у різних властивостях водяної пари та рідкої води. В одному квадратному сантиметрі міститься близько 1,7 мільйона пор (мікроскопічних отворів), які в 20 тисяч разів менше краплі води і при цьому в 700 разів більше молекули водяної пари. Як наслідок, таке покриття не пропускає воду, при цьому через нього цілком успішно проходить пара. Такі мембрани зазвичай виготовляють із PTFE. Цей матеріал також відомий під назвою «Teflon», який є зареєстрованою торговою маркою американської компанії «DuРont». PTFE зберігає свої властивості в діапазоні від -60° до 250°. Має такі переваги: термостійкість, не боїться впливу кислот та розчинників, має низький коефіцієнт тертя. Мембрана типу PTFE використовується у виробництві тканин для робочого та спортивного одягу, де необхідними властивостями є водотривкість та паропроникність. 

  • Робота мембранної тканини.gif

    Робота мембранної тканини

  • TPU (термопластичний поліуретан) або «безпорові» мембрани – це плівка в переважній більшості із гідрофільного поліуретану. Виведення пари здійснюється через мікроскопічні капіляри, які притягують в себе та виводять вологу назовні за рахунок різниці тиску та температури людини під одягом та навколишнього середовища. Паропроникність у такої мембрани «працює» до температури -5°. Ще однією особливістю мембран типу TPU є те, що вона ефективна лише за умови, що тканина верху є сухою. Тому водовідштовхуюче просочення для верхнього шару одягу є критично важливим. Краплі ж води (середній діаметр від 1 до 200 мкм), є занадто великими, щоб проникнути через гідрофільну мембрану із зовнішнього середовища, за рахунок чого досягається ефект водотривкості. TPU має такі властивості: еластичність, прозорість, стійкість до олій та жиру, висока гігроскопічність. Також мембрана може дублюватися будь-якими тканинами, у тому числі трикотажними, зберігаючи їх розтяжність. Дані мембрани використовуються для повсякденного демісезонного одягу, спортивних костюмів, одягу для активного відпочинку, спеціального робочого одягу тощо. У мембранній тканині об’єднано властивості кількох шарів одягу трьох різних матеріалів. Зовнішній шар – міцна зносостійка тканина, середній –мембрана, внутрішній – захисна трикотажна сітка (захищає мембрану від механічних пошкоджень), як у тканині Марафон™ або мікрофліс (слугує для утеплення), як у тканині Квест™.

  • Типи мембран.png

    Типи мембран

    Поговоримо більш детально про види тканин, із використанням мембрани

    HardShell (Хардшел) – тришарова тканина, яка складається із тканини верху, мембрани та захисної трикотажної сітки. Трикотажна сітка захищає мембрану від механічних пошкоджень. Для покращення якості одягу рекомендуємо використовувати спеціальну мембранну стрічку для проклеювання швів, яка зберігає водотривкість навіть під час багатогодинного дощу. Хардшел захищає від вітру та дощу, а для теплоізоляції використовується додатковий утеплюючий одяг. SoftShell (Софтшел) – тришарова тканина, яка поєднує у собі тканину верху, мембрану та утеплюючий шари. Концепція софтшела дозволяє досягти оптимальних експлуатаційних характеристик в одному шарі одягу, що замінює два і більше: відведення вологи, вентиляція, збереження тепла, захист від вітру та опадів. Існує три системи оцінювання параметрів мембран: Європейська, Японська та Американська. Саме через різні методики виміру цифри водостійкості та паропроникності можуть значно відрізнятися у різних виробників. Тканини з мембраною не лише забезпечують оптимальні умови праці для робітників у важких кліматичних умовах, а й підтримують абсолютний комфорт під час активного відпочинку. Таким чином, розуміючи різні властивості типів мембран, можна створювати тканини, що відповідають унікальним потребам клієнта. У випадку зі зверненням клієнта, про яке йшлося на початку статті, готовим рішенням стала двошарова мембранна тканина Форпост 180 г/м² з PTFE мембраною та водовідштовхуючим просоченням, яка в повній мірі відповідала заданим характеристикам.

    Мембрана TPU.gif

    Мембрана TPU

    Наразі ТОВ "Тексіка" пропонує широкий асортимент мембранних тканин:

    • Софтшелли Квест з мембраною TPU 3000/3000 різної щільності за рахунок різних флісів утеплюючого шару.
    • Хардшелли Марафон з мембраною TPU 3000/3000 цивільних кольорів та Ортон Преміум 230 в камуфляжі «піксель» МM-14 для курток вітровологозахисних (КВВЗ), що відповідають вимогам МОУ.
    • Хардшелли з мембраною PTFE Форпост 7000/2000 та Ніагара.
    • Ці сучасні тканини мають широку сферу застосування серед кінцевих споживачів, від державних та муніципальних структур (поліція, швидка допомога) до робітників комерційних фірм (демісезонний спецодяг) та розважального сектору (гірськолижний, спортивний одяг, куртки для альпінізму та активного відпочинку).

    Замовити зразки

    Мембранні тканини

    Дізнатись більше у менеджера

    Зателефонуйте мені