Тканини для захисного, робочого, корпоративного спецодягу і обмундирування

Україна, Київ
Пн-Пт: 08:00–17:00
Сб-Вс: Закрито
Телефон: 0 (44) 333-43-30
E-mail: mailbox@teksika.ua
Веб-сайт: teksika.ua

©1997–2024 ТОВ «Тексіка»

0.00 грн

Фліс такий різний. Як обрати та купити найкращий?

Популярність трикотажного полотна продовжує зростати. Споживачі все частіше звертають свою увагу на зручні вироби з трикотажу, а виробники прагнуть задовольнити їхні потреби, пропонуючи нові рішення. При цьому кожен, навіть не пов’язаний з легкою промисловістю споживач, може помітити різницю між трикотажем та іншими тканинами неозброєним оком. І це не тільки візуальна відмінність, а і досить різні споживчі властивості та експлуатаційні характеристики.

Фліс

Фліс

В чому ж відмінність між трикотажем та тканинами?

Основною принциповою відмінністю між тканинами та трикотажем є спосіб переплетення ниток для утворення полотна. Конструкції тканин мають обмежену кількість базових видів переплетення: полотняне, саржеве, атласне та сатинове. Тоді як полотно трикотажу утворюється за рахунок петель та їх переплетення між собою, що дозволяє отримувати майже безліч різних конструкцій. Трикотаж – це матеріал, виготовлений з пряжі шляхом згинання її в спеціальні петлі та переплетення між собою особливим чином. Саме за рахунок «петель» трикотаж набуває таких своїх характеристик, як розтяжність, м’якість та пружність.

Схема трикотажного переплетення петлями.png

Схема трикотажного переплетення петлями

Схема тканих переплетень тканин.png

Схема тканих переплетень тканин

Професійний словник

  • Філамент – це безперервна мононитка з якої складається (виробляється) пряжа.
  • Мультифіламентна пряжа – пряжа, яка складається (виробляється) з багатьох безперервних тонких ниток (філаментів), які сплетені в одну.
  • На українському ринку присутні такі види трикотажу:
    • Кулірне полотно («кулір», «кулірка»)
    • «Лакоста» (піке)
    • Рібана (кашкорсе)
    • Інтерлок
    • Двонитка та трьохнитка (футер)
    • «Політрікот»
    • Фліс

Чому саме фліс?

У статті ми більш детально говоримо про таке трикотажне полотно, як фліс. Чому саме він? Тому що його актуальність серед українських споживачів в останні роки значно зросла, на ринку з’являються пропозиції різних виробників. При цьому досить мало достовірної експертної інформації про те, який фліс краще обирати та в чому між ними різниця. Саме тому Тексіка досліджує це питання.

Які технологічні особливості має виробництво флісу?

Фліс – це синтетичне трикотажне полотно з начосом зі 100% поліестера або інших видів волокон. Це теплий, легкий та м’який матеріал, який є найбільш актуальним для холодної пори року. Для того, щоб розібратися у цьому питанні розглянемо загальний процес виробництва.

Етапи виробництва флісу:

  1. Виробництво пряжі
  2. Виробництво трикотажного полотна
  3. Фарбування
  4. «Начіс» або розчісування
  5. Стрижка начосу
  6. Обробка (опціонально)

Трикотажне полотно на етапі виробництва (2) створюється із безлічі невеликих петель. Висота петель флісового полотна може варіюватися. Після етапу фарбування (3) настає черга етапу «начіс». Процес «начосу» або «розчісування» (4) відбувається за допомогою чесальної машини, яка розриває спеціально сформовані петлі, за рахунок чого і утворюється ворсиста поверхня. Зауважимо, що фліс може бути як з одностороннім так і з двостороннім начосом. Двосторонній фліс формується шляхом чесання обох сторін полотна. Після чесання наступає етап стрижки (5), який забезпечує однорідну висоту ворсу готового флісу. Далі йде етап обробки (6), який застосовується опціонально. Можна використати обробку «антипілінг», яка забезпечує стійкість до пілінгу (скочування ворсу), або інші обробки для набуття полотном певних споживчих властивостей. Тепер поговоримо про такий дуже важливий етап, як виробництво пряжі (1). В залежності від обраної пряжі змінюються експлуатаційні характеристики готових виробів. Існує декілька типів пряжі.

Розглянемо основні з них:

FDY (Fully Drawn Yarn) – «повністю витягнута пряжа». FDY пряжа складається із багатьох тонких ниток, які сплетені в одну. Це тип поліефірної пряжі, яку можна використовувати для виробництва міцних тканин та трикотажу. Даний вид пряжі є одним із найбільш доступних на ринку. Вироби із такого типу пряжі є більш гладкими та легкими, але можуть бути жорсткішими на дотик на відміну від виробів з інших типів пряжі.

Схематичне зображення мультифіламентної FDY пряжі.png

Схематичне зображення мультифіламентної FDY пряжі

Виробництво FDY (повністю витягнутої пряжі).png

Виробництво FDY (повністю витягнутої пряжі)

Схематичне зображення мультифіламентної DTY пряжі.png

Схематичне зображення мультифіламентної DTY пряжі

DTY (Draw Texturized Yarn) – «витягнута текстурована пряжа». Це текстурована пряжа, якій придається певна форма. Пряжа виготовляється шляхом одночасного скручування та витягування поліестеру. Цей процес розсіює, скручує і змішує нитки, що робить DTY пухнастою на вигляд. Складніший, ніж у пряжі FDY, технологічний процес впливає на збільшення вартості тканини. Вироби із даного типу пряжі мають гарні теплоізоляційні властивості та високу еластичність. Вони м’які та приємні на дотик. Пряжа DTY має високу зносостійкість.

Виробництво DTY (витягнутої текстурованої пряжі).png

Виробництво DTY (витягнутої текстурованої пряжі)

Які властивості має фліс?

Фліс використовують для пошиття демісезонного та зимового одягу, для утеплюючих шарів одягу, спальних мішків, домашнього текстилю, нижньої білизни, термобілизни, спортивного одягу, аксесуарів, шапок, шарфів, бафів та багатьох інших виробів. Фліс має чудові властивості, але не варто забувати про те, що нічого ідеального не існує. Фліс не став виключенням. Для усунення недоліків виробники використовують різні методи оброблення. Розглянемо загальні переваги та недоліки, які притаманні даному матеріалу:

        Переваги флісу         Недоліки флісу
  • Не вбирає, а відводить вологу

  • Висока повітропроникність

  • Швидко висихає

  • Зберігає свої властивості навіть у вологому стані

  • Високі теплоізоляційні властивості

  • Еластичність

  • Гіпоалергенність
  • Накопичення статичної електрики

  • Легко піддається горінню, якщо відсутня вогнестійка обробка

  • Пілінгування (скатування ворсу), якщо відсутня обробка «антипілінг»






В підсумку, варто зробити важливий висновок - фліс вироблений із «повністю витягнутої пряжі» (FDY) є більш бюджетним у порівнянні з флісом із «витягнутої текстурованої пряжі» (DTY). Перший тип флісу FDY часто цілком задовольняє базові естетичні та функціональні потреби споживачів готових виробів у багатьох випадках. В Україні найбільш поширеними є фліси FDY та DTY, в яких ми детально разібрались, але існують інші види патентованої пряжі для виробництва флісу.

В асортименті Тексіка із патентованої пряжі виробляється фліс торгової марки LÄRSEN, що ставить його на наступну сходинку якості та забезпечує феноменальну комбінацію властивостей:

  • високий коефіцієнт теплоізоляції (збереження тепла)
  • водночас, висока паропроникність, (відведення надмірної вологи, яку випаровує тіло людини)
  • дуже привабливий ззовні та тактильно

Досягти таких унікальних властивостей у флісі LÄRSEN вдалося саме завдяки використанню патентованої пряжі, процес виробництва якої лежить за рамками даної статті.

Робіть свідомий вибір флісу, зважаючи на якість пряжі, що використовується, а також орієнтуючись на вимоги до споживчих властивостей готових виробів та потреб ваших кінцевих споживачів. Звертайтесь за консультацією до експертів Тексіка!

Фліси з різної пряжі в асортименті Тексіка

Фліс із патентованої пряжі:

Фліси із пряжі DTY: Фліси із пряжі FDY:

Дізнатись більше у менеджера

Зателефонуйте мені